Resultaat

EigenaarDe coöperanten
Geleverde energieelectricity
VerdelingsgebiedVlaanderenVlaanderen

Energiescore

20/20

Greenpeace

Ons advies: Sterk aanbevolen

Ecopower is een voorloper binnen de Europese federatie van coöperaties en ondersteunt op die manier de ontwikkeling van coöperaties in heel Europa. Het investeert sterk in bijkomende hernieuwbare capaciteit om in de toekomst meer klanten te kunnen bedienen.

Korte beschrijving

Ecopower is één van de grootste stroomproducerende coöperatieve vennootschappen (CVBA) in Europa. Ecopower levert stroom in heel Vlaanderen. Wie klant wil worden, moet een aandeel van 250 euro kopen. Omdat de coöperatie enkel klanten aanvaardt wanneer zij in staat is om hun elektriciteit te leveren die afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen, is er soms een wachtlijst met variabele duur.

Productie (82%)

98%

Hernieuwbare energie

2%

Biomassa

Ecopower produceert 82% van de geleverde stroom. Die is hoofdzakelijk afkomstig uit coöperatieve windenergie (91%). 7% komt uit fotovoltaïsche installaties en de overige 2% is verdeeld over kleine waterkrachtturbines en kleine biomassa-installaties.

Aankopen (18%)

100%

Hernieuwbare energie

Ecopower koopt 18% van zijn elektriciteit rechtstreeks aan bij producenten. Die elektriciteit is vooral afkomstig uit wind (68%) en zon (32%).

Ook de energiemix van Ecopower volgt grofweg dezelfde verdeling, met 59% windenergie en 40% zonne-energie en een fractie waterkracht.

Investeringen

Hernieuwbare energie

Als burgercoöperatie plant Ecopower 100% van zijn investeringen in windenergie. Er staan uitzonderlijk grote investeringen op stapel. Ecopower is immers van plan om zijn productiecapaciteit met meer dan 100% te verhogen.

Gedetailleerd overzicht

Download het overzicht (pdf)