blog groene cooperatie
  • Artikel
17 september 2018

Wat is een milieuvriendelijke energiecoöperatie?

Hoe kan een particulier vandaag investeren in hernieuwbare energiebronnen en bijdragen aan een samenleving die berust op duurzame en verantwoorde ontwikkeling? Fotovoltaïsche panelen plaatsen om de energie van de zon op te vangen, is uiteraard een oplossing, maar jammer genoeg is die niet geschikt voor iedereen. Er bestaat echter wel een andere oplossing: een particulier kan het gewenste bedrag investeren in een milieuvriendelijke coöperatie en zo meehelpen aan de ontwikkeling van windmolens of zonnepanelen. Op die manier kunnen burgers rechtstreeks meewerken aan de productie van groene stroom en zich de energiebronnen weer toe-eigenen. Bovendien kunnen de mensen die hieraan deelnemen ook financieel voordeel halen uit de transitie naar een duurzame energietoekomst. Wij stellen vertrouwen in REScoop, dat stevig uitgewerkte principes vastlegt voor coöperaties op Europees niveau: https://www.rescoop.eu/the-rescoop-model.

Maar wat is een milieuvriendelijke energiecoöperatie? In feite gaat het om bedrijven die de burgers de kans bieden om massaal deel te nemen aan de energiemarkt en het draagvlak voor hernieuwbare energie te vergroten.

Deze burgercoöperaties vormen een interessant alternatief voor de grote energieleveranciers: de besluitvorming gebeurt er op transparante wijze, zij investeren hun inkomsten in hun productiecapaciteit voor hernieuwbare energie en dankzij de dialoog met de omwonenden slagen zij erin de hernieuwbare energiebronnen beter aanvaard te maken.

De coöperaties Ecopower (Vlaanderen), Cociter (Wallonië) en Energie 2030 (België) krijgen dus een score van 20/20 in ons klassement van energieleveranciers, omdat zowel de productie als de aankoop en de investeringen betrekking hebben op hernieuwbare energie zoals windenergie, zonne-energie of waterkracht.

Onze vergelijker van elektriciteits- en gasleveranciers in België helpt je de juiste keuze maken.