Resultaat

EigenaarEneco Holding NV
Geleverde energieelectricitygaz
VerdelingsgebiedVlaanderen en WalloniëVlaanderen en Wallonië

Energiescore

18/20

Greenpeace

Ons advies: Aanbevolen

Eneco krijgt een hoge score doordat het uitsluitend investeert in hernieuwbare energie. Als vrij grote leverancier en producent betekent die houding een sterke steun voor de energierevolutie in Europa. Een voorbeeld om te volgen!

Korte beschrijving

Eneco is de grootste niet-coöperatieve elektriciteitsproducent die heeft gekozen voor 100% hernieuwbare energie en ook gas levert. Eneco durft duidelijk in het openbaar standpunt innemen voor hernieuwbare energie en tegen kernenergie. Dat blijkt uit zijn communicatie maar ook uit zijn keuze op het gebied van productie, investeringen en desinvesteringen, iets wat vrij nieuw is in het energielandschap.

Productie (96%)

52%

Hernieuwbare energie

37%

Aardgas

11%

Biomassa

Eneco is een elektriciteitsproducent. Die elektriciteit is hoofdzakelijk afkomstig uit productiecapaciteit in windmolens (51%) en gascentrales met en zonder warmtekrachtkoppeling (37%). 11% wordt ten slotte opgewekt in kleine biomassacentrales.

Aankopen (4%)

100%

Hernieuwbare energie

Eneco koopt 4% van zijn elektriciteit. Die is afkomstig uit waterkracht.

De energiemix is ook heel interessant, met 81% windenergie die vooral afkomstig is uit België (offshore) en 18% energie uit waterkracht.

Investeringen

Hernieuwbare energie

Eneco heeft een voluntaristisch investeringsbeleid in bijna uitsluitend nieuwe capaciteit in windenergie (98,5%) en voor het overige in de ontwikkeling van zonne-energie. Door de geplande investeringen zou zijn productiecapaciteit met 61% toenemen.  

Gedetailleerd overzicht

Download het overzicht (pdf)