Afgeraden
6/20   
TotalEnergies

Behoort tot

  • 6/20
logo footer

Ons advies

TotalEnergies profileert zich in België als groene energieleverancier, maar draagt lokaal niets bij aan de energietransitie. Van de enorme winsten die TotalEnergies maakte op de kap van de bevolking wordt er niets geïnvesteerd in wind- of zonne-energie op Belgische bodem. De winsten verdwijnen in de zakken van aandeelhouders of worden op internationaal niveau geïnvesteerd in valse oplossingen die ons nog langer moeten vasthouden aan een energiesysteem verslaafd aan fossiele brandstoffen.

 

TotalEnergies Belgïe

Lampiris was van oorsprong een Luiks bedrijf, maar het werd in 2016 overgenomen door oliegigant TotalEnergies, de vierde grootste producent van olie en gas ter wereld. Sinds januari 2022 is Lampiris volledig opgegaan in TotalEnergies. De energieleverancier voorziet zowel particulieren als zakelijke klanten van stroom en fossiel gas.

 

Geleverde stroom ?

40%biomasse6%énergie fossile12%28%14%

Ruim 60% van de elektriciteit die TotalEnergies levert wordt aangekocht op de Europese energiemarkt die nog steeds fel vervuild is met kernenergie (22%) en steenkool (17%). Iets minder dan een kwart van de geleverde stroom koopt TotalEnergies aan bij andere elektriciteitsproducenten. Deze stroom gaat voornamelijk naar particulieren en bestaat voor  77% uit wind- en zonne-energie, aangevuld met elektriciteit afkomstig van afvalverbranding. Daarnaast beschikt TotalEnergies nog over een gascentrale in Marchienne-au-Pont die bijna 18% van de geleverde stroom produceert.

 

Investeringen ?

TotalEnergies heeft de voorbije jaren niet geïnvesteerd in België en kondigt ook geen investeringen aan. Zonder investeringen draagt het op geen enkele manier bij aan de energietransitie. Het bedrijf kan gemakkelijk zijn score verhogen als het de enorme winsten die het maakt zou investeren in hernieuwbare capaciteit.

 

Grootte van investeringen ?

0100

Mix op de factuur ?

79%biomasse1%13%7%

20% van de contracten zijn gedekt door grijze certificaten uit kernenergie en gascentrales. De overige contracten worden gedekt met garanties uit windenergie, waterkracht en zonne-energie.

 

Groene warmte ?

0100

TotalEnergies behaalt de laagste score op dit onderdeel. Het zet nog volop in op gas en mazout als verwarming. De strategie van de internationale TotalEnergies Groep laat zich ook op nationaal niveau voelen met amper stappen richting groene warmte en het afbouwen van fossiele brandstoffen.

6/20

TotalEnergies Groep

logo footer

Ons advies

TotalEnergies is de enige grote energieleverancier die er duidelijk op achteruit gaat in ons klassement. De energieleverancier speelt een erg dubbele rol in de energiesector en schroefde recent zelfs zijn weinig ambitieuze klimaatambities terug. Het koopt en verkoopt energieprojecten in hernieuwbare energie voor winst op korte termijn en zet daarnaast volop in  op de bouw van nieuwe gascentrales. De weinige klimaatambities die TotalEnergies heeft, steunen vooral op het afvangen en opslaan van CO2. Een businessmodel dat TotalEnergies promoot om zo lang als mogelijk winst te blijven maken met het verbranden van fossiele brandstoffen. Wij raden deze energieleverancier ten stelligste af.

TotalEnergies Groep

Oliegigant TotalEnergies probeert al verschillende jaren een plek te veroveren op de elektriciteitsmarkt. Het doet dat voornamelijk door bedrijven of energieprojecten op te kopen en terug te verkopen als de waarde gestegen is. TotalEnergies is over de hele wereld actief, zowel in de productie van elektriciteit als in het ontginnen en verhandelen van gas en olie. Het is het vierde grootste oliebedrijf ter wereld.

Geleverde stroom ?

14%énergie fossile13%36%34%biomasse3%

TotalEnergies produceert ongeveer een derde van zijn energie zelf. Het doet dit voornamelijk met gascentrales (71%) maar ook met windmolens en in mindere mate met zonneparken. Ongeveer 3% van de energie koopt het direct aan van andere energieleveranciers, vooral voor de Belgische markt. De overige 62% van de geleverde energie koopt TotalEnergies aan op de helaas nog sterk vervuilde Franse en Europese energiemarkt. Het bedrijf koopt zo ook zeer grote hoeveelheden energie uit kern- en steenkoolcentrales aan.

Investeringen ?

72%28%

TotalEnergies kondigt in zijn jaarverslagen steeds grote investeringen in hernieuwbare energie aan, maar in realiteit koopt en verkoopt het tegen een hoge snelheid projecten van wind- en zonne-energie om winst te genereren op korte termijn. Het opkopen van reeds bestaande productiecapaciteit brengen wij niet mee in rekening voor dit onderdeel, omdat het geen nieuwe capaciteit toevoegt.  Bij het opmaken van dit klassement kijken we enkel naar elektriciteitsproductie en niet naar alle investeringen die TotalEnergies ook doet in de ontginning van fossiel gas en olie. Slechts 12% van alle investeringen gaat naar hernieuwbare energie, de andere investeringen zijn in fossiele brandstoffen of manieren om koolstof af te vangen en op te slaan.

Grootte van investeringen ?

0100

Mix op de factuur ?

16%biomasse6%68%10%

Een kwart van de contracten zijn grijze contracten met garanties van kernenergie en stroom opgewekt met gascentrales. De overige contracten worden gedekt met garanties uit windenergie, waterkracht, biomassa en zonne-energie.

Groene warmte ?

0100

TotalEnergies streeft naar netto klimaatneutraliteit in 2050, maar rekent hiervoor enorm op controversiële technologieën zoals het afvangen en opslaan van CO2. Het bedrijf ziet fossiel gas als een propere energiebron en wil de hoeveelheid fossiel gas die het gebruikt in zijn gascentrales en levert aan zijn klanten nog drastisch uitbreiden. De groep krijgt voor dit onderdeel de allerlaagste score.