Energie.be hanteert een eenvoudig winstmodel: lage prijzen voor de consument en eenvoud in de dagelijkse werking. Helaas wil dat ook zeggen dat de energieleverancier niet investeert in hernieuwbare energie en geen stappen onderneemt richting groene warmte. Wil je een energieleverancier die bijdraagt aan de energietransitie, dan kies je beter voor een andere leverancier.
Behoort tot
- 7/20
Energie.be
Energie.be is een jonge speler op de energiemarkt en is een dochteronderneming van Luminus. De energieleverancier koopt elektriciteit van Luminus en verkoopt deze door aan zijn klanten. Energie.be is een zuivere trader die buiten de verkoop van elektriciteit en gas geen diensten aanbiedt.
Geleverde stroom ?
Energie.be koopt de stroom die het levert aan zijn klanten rechtstreeks bij Luminus. Door de grote hoeveelheid energie die Luminus nog opwekt met kern- en gascentrales levert dit geen erg goede score op.
Investeringen ?
Energie.be plant zelf geen investeringen in hernieuwbare energie.
Grootte van investeringen ?
–
Mix op de factuur ?
De garanties van oorsprong zijn volledig Belgisch en zijn voor meer dan de helft afkomstig uit windenergie, aangevuld met grootschalige biomassa en zonne-energie.
Groene warmte ?
Energie.be levert fossiel gas aan zijn klanten maar onderneemt geen stappen om de levering en het gebruik van deze fossiele brandstof af te bouwen. Het bedrijf wil winst blijven maken met de verkoop van fossiele brandstoffen zonder bij te dragen aan de energietransitie.
Luminus
Ons advies
Luminus produceert en koopt nog steeds grote hoeveelheden stroom uit kernenergie en gascentrales. Het investeert fors in hernieuwbare energie, maar de investeringen zijn ruimschoots onvoldoende om tijdig de omslag naar hernieuwbare energie te maken. Dit drukt de score erg en als Luminus wil opklimmen in ons klassement moet het volop voor groene stroom en warmte gaan.
Luminus
Luminus, voor 63% in handen van de EDF Groep, is de op een na grootste energieleverancier van België en houdt ook financiële controle over Bolt en Energie.be. Met de overname van de klantenportefeuille van Essent kon het zijn marktaandeel nog fors uitbreiden. Luminus levert gas en elektriciteit in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, maar laat in Brussel geen nieuwe klanten toe.
Geleverde stroom ?
Luminus produceert ongeveer 65% van de geleverde elektriciteit zelf. Gascentrales zonder warmtekrachtkoppeling zorgen voor bijna de helft (44%) van de productie, aangevuld met kernenergie (32%), onshore windenergie (18%) en kleinschalige waterkracht.
Ongeveer een vijfde van de energie wordt rechtstreeks aangekocht bij andere producenten en bestaat voornamelijk uit windenergie en elektriciteit uit gascentrales. De overige 15% wordt aangekocht op de nog steeds fel vervuilde Europese energiemarkt.
Investeringen ?
Luminus doet forse investeringen in onshore wind- en zonne-energie, maar ten opzichte van de heel erg grote hoeveelheid geleverde energie zijn de investeringen helaas niet voldoende groot om tegen 2035 alle klanten van groene stroom te voorzien. De geplande gascentrale te Seraing is met 870MW aan vermogen goed voor maar liefst 80% van de nieuwe capaciteit en plaatst de investeringen in hernieuwbare energie toch in een ander daglicht.
Grootte van investeringen ?
–
Mix op de factuur ?
Luminus verkoopt nog de helft grijze contracten met stroom uit kernenergie en gascentrales. De andere contracten worden afgedekt met garanties van oorsprong uit windenergie, waterkracht en biomassa.
Groene warmte ?
Luminus heeft een zeer uitgebreid milieurapport en wil bijdragen aan de nationale doelstellingen. Helaas zijn deze niet voldoende ambitieus en niet in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Luminus moet als grote speler zelf het voortouw nemen in de transitie naar groene verwarming, wat het ook al deels doet door warmtepompen en isolatie te promoten. Wij raden Luminus aan valse en tijdelijke oplossingen zoals gecompenseerd gas en condensatieketels te laten vallen en voluit te gaan voor echte groene warmte.