Afgeraden
   
Gemeente Merksplas
electricitégaz
logo footer

Ons advies

Ebem is een zo goed als pure trader die grotendeels nucleaire en fossiele stroom inkoopt en groenwast met relatief goedkope garanties van oorsprong. Ebem plant in de komende twee jaren investeringen in twee WKK centrales, maar dit weegt nog onvoldoende op tegen de aangekochte grijze stroom. Je kiest beter voor een leverancier die meer bijdraagt aan de energietransitie.

Ebem

Ebem is een kleine elektriciteitsleverancier die zich in 2002 heeft ontwikkeld in de gemeente Merksplas en die vervolgens zijn leveringsgebied heeft uitgebreid tot het hele Vlaamse Gewest. Ebem is eigendom van de gemeente Merksplas en is betrokken in allerlei projecten met IOK, de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen.

Geleverde stroom: ?

Ebem produceert minder dan 1% van zijn geleverde stroom zelf. Dit doet het met een paar zonnepanelen en een stortgasmotor. Ebem koopt 91,5% van zijn geleverde stroom op de groothandelsmarkt. Dit betekent dat het veel kernenergie (22%) en steenkool (20%) aankoopt. De overige 7,5% is zonne-energie die het rechtstreeks bij de producent aankoopt.

Investeringen: ?

Net zoals vorig jaar kondigt Ebem investeringen in bijkomende, hernieuwbare capaciteit aan. Het investeert in twee WKK centrales die zullen werken op biomethaan. Projecten die wij zeker toejuichen. De projecten zitten al een tijdje in de pijplijn en worden hopelijk in 2020 gerealiseerd. De projecten zijn eerder klein in verhouding tot de totaal geleverde energie van Ebem en hebben een kleine invloed op de score.

Mix op de factuur: ?

Ebem scoort behoorlijk wat betreft de mix op de factuur. Het koopt vooral garanties van oorsprong uit (kleinschalige) biomassa, wind- en zonne-energie.