Afgeraden
7/20
Gemeente Merksplas
electricitégaz
logo footer

Ons advies

Ebem is een zo goed als pure trader die grotendeels nucleaire en fossiele stroom inkoopt en groenwast met relatief goedkope garanties van oorsprong. Het zakt dit jaar met bijna 5 punten doordat het bijna uitsluitend aankoopt op de groothandelsmarkt en aangekondigde investeringen uitblijven. Zolang hier geen verandering in komt, kies je beter voor een leverancier die meer bijdraagt aan de energietransitie.

Ebem

Ebem is een kleine elektriciteitsleverancier die zich in 2002 heeft ontwikkeld in de gemeente Merksplas en die vervolgens zijn leveringsgebied heeft uitgebreid tot het hele Vlaamse Gewest. Ebem is eigendom van de gemeente Merksplas en is betrokken in allerlei projecten met IOK, de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen.

Geleverde stroom: ?

eolienne34%biomasse4%gaz19%énergie fossile22%énergie nucléaire21%

Ebem produceert minder dan 1% van zijn geleverde stroom zelf. Dit doet het met een paar zonnepanelen en een stortgasmotor. Ebem koopt 94% van zijn geleverde stroom op de groothandelsmarkt. Dit betekent dat het veel kernenergie (21%) en steenkool (22%) aankoopt. De overige 6% is zonne-energie die het rechtstreeks bij de producent aankoopt.

Investeringen: ?

eolienne100%

Net zoals vorig jaar kondigt Ebem investeringen in bijkomende, hernieuwbare capaciteit aan. Tegelijk kwam er van de mooie beloftes van vorig jaar weinig in huis. Daarom is het belangrijk om deze leverancier verder op te volgen en te kijken of ze hun investeringsbeloftes dit keer nakomen.

Mix op de factuur: ?

eolienne54%biomasse46%

Ebem scoort behoorlijk wat betreft de mix op de factuur. Het koopt vooral garanties van oorsprong uit kleinschalige biomassa, wind- en zonne-energie.