Kan beter
13/20   
EDF Luminus
electricitégaz
logo footer

Ons advies

Moest Bolt niet in handen zijn van de EDF Groep zou het een score halen van 13/20. Sinds een recente kapitaalinjectie is Luminus meerderheidsaandeelhouder van Bolt, maar het bedrijf blijft wel een bepaalde onafhankelijkheid behouden. Bolt koopt al zijn elektriciteit rechtstreeks aan bij lokale producenten, en geeft de keuze aan de klant om zelf te kiezen van welke producent er stroom wordt afgenomen. Met dit nieuwe model heeft Bolt een positieve invloed op de energiemarkt, maar toch verliest het twee punten door de eerder slechte score op groene warmte.

Geleverde stroom ?

eolienne100%

Via Bolt kiest de consument zelf van welke energieproducent er stroom wordt aangekocht en kan dus zelf kiezen door welke hernieuwbare energiebron de geleverde elektriciteit werd opgewekt. In 2020 heeft Bolt voornamelijk energie aangekocht uit waterkracht, windenergie, biogas, en een beetje zon. 

Investeringen per energiebron ?

Bolt plant zelf geen grote investeringen. Bolt heeft wel enkele sympathieke projecten, zoals mobiele zonnepanelen, maar wij tellen deze niet als permanente productiecapaciteit. Binnen onze methodologie kunnen ze hierdoor nooit het maximum van de score halen. Het rechtstreeks aankopen van elektriciteit bij lokale producenten moedigt deze wel aan verder te investeren en zorgt voor meer financiële stabiliteit voor deze producenten.

Grootte van investeringen ?

0100

Mix op de factuur ?

eolienne100%

De garanties van oorsprong liggen in lijn met de geleverde energie en zijn voornamelijk afkomstig uit windenergie, biomassa, zon en kleinschalige waterkracht.

Groene warmte ?

0100

Bolt verliest punten op dit onderdeel omdat het wel fossiel gas verkoopt, maar geen stappen neemt om over te schakelen naar groene warmte. Het is wel positief dat Bolt niet probeert om fossiel gas toch een groen imago te geven, maar als het een betere score wilt halen moet het samen met zijn klanten stappen zetten om de consumptie van gas af te bouwen.