Kan beter
14/20   
Luminus

Behoort tot

  • 7/20
logo footer

Ons advies

Bolt koopt al zijn elektriciteit rechtstreeks aan bij lokale producenten van hernieuwbare energie en geeft de keuze aan de klant om zelf te kiezen van welke producent er stroom wordt afgenomen. Met dit nieuwe model heeft Bolt een positieve invloed op de energiemarkt. Bolt kan de score in de toekomst verder verhogen door te investeren in hernieuwbare energie.

 

Bolt

Bolt is in 2019 als kleine start-up op de Belgische energiemarkt gekomen, maar via een kapitaalinjectie werd Luminus al snel hoofdaandeelhouder van de gloednieuwe energieleverancier. Ondanks de financiële controle die Luminus heeft over Bolt blijft het een operationele onafhankelijkheid behouden. Met een nieuw model wil Bolt optreden als tussenplatform tussen producent en consument.

Geleverde stroom ?

100%

Via Bolt kiest de consument zelf van welke energieproducent er stroom wordt aangekocht en kan dus zelf kiezen door welke hernieuwbare energiebron de geleverde elektriciteit wordt opgewekt. In 2022 heeft Bolt voornamelijk energie aangekocht uit biogas, aangevuld met waterkracht, wind- en zonne-energie.

 

Investeringen ?

Bolt investeert niet zelf in hernieuwbare energie, maar organiseert wel een crowdlending voor zonnepanelen op het dak van AB. Bolt zal deze installatie onderhouden en uitbaten, en na zeven jaar wordt deze installatie eigendom van AB. Daarnaast heeft Bolt  enkele sympathieke projecten, zoals mobiele zonnepanelen, maar wij tellen deze niet als permanente productiecapaciteit. Binnen onze methodologie kunnen enkel punten worden verdiend door eigen investeringen en we kunnen Bolt voor deze projecten geen punten geven. Het rechtstreeks aankopen van elektriciteit bij lokale producenten moedigt deze wel aan om verder te investeren en zorgt voor meer financiële stabiliteit voor deze producenten.

 

Grootte van investeringen ?

0100

Mix op de factuur ?

100%

De garanties van oorsprong liggen in lijn met de geleverde energie en zijn voornamelijk afkomstig uit windenergie, biomassa, zon en kleinschalige waterkracht.

 

Groene warmte ?

0100

Bolt scoort redelijk op dit onderdeel door de sensibiliserende initiatieven die de leverancier genomen heeft de voorbije jaren. Bolt informeert zijn klanten over de CO2-uitstoot van hun verbruik, maar ook over alternatieven zoals warmtepompen.

 

7/20

Luminus

logo footer

Ons advies

Luminus produceert en koopt nog steeds grote hoeveelheden stroom uit kernenergie en gascentrales. Het investeert fors in hernieuwbare energie, maar de investeringen zijn ruimschoots onvoldoende om tijdig de omslag naar hernieuwbare energie te maken. Dit drukt de score erg en als Luminus wil opklimmen in ons klassement moet het volop voor groene stroom en warmte gaan.

 

Luminus

Luminus, voor 63% in handen van de EDF Groep, is de op een na grootste energieleverancier van België en houdt ook financiële controle over Bolt en Energie.be. Met de overname van de klantenportefeuille van Essent kon het zijn marktaandeel nog fors uitbreiden. Luminus levert gas en elektriciteit in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, maar laat in Brussel geen nieuwe klanten toe.

Geleverde stroom ?

26%biomasse6%40%24%énergie fossile4%

Luminus produceert ongeveer 65% van de geleverde elektriciteit zelf. Gascentrales zonder warmtekrachtkoppeling zorgen voor bijna de helft (44%) van de productie, aangevuld met kernenergie (32%), onshore windenergie (18%) en kleinschalige waterkracht.

Ongeveer een vijfde van de energie wordt rechtstreeks aangekocht bij andere producenten en bestaat voornamelijk uit windenergie en elektriciteit uit gascentrales. De overige 15% wordt aangekocht op de nog steeds fel vervuilde Europese energiemarkt.

Investeringen ?

20%80%

Luminus doet forse investeringen in onshore wind- en zonne-energie, maar ten opzichte van de heel erg grote hoeveelheid geleverde energie zijn de investeringen helaas niet voldoende groot om tegen 2035 alle klanten van groene stroom te voorzien. De geplande gascentrale te Seraing is met 870MW aan vermogen goed voor maar liefst 80% van de nieuwe capaciteit en plaatst de investeringen in hernieuwbare energie toch in een ander daglicht.

 

Grootte van investeringen ?

0100

Mix op de factuur ?

42%biomasse7%18%32%

Luminus verkoopt nog de helft grijze contracten met stroom uit kernenergie en gascentrales. De andere contracten worden afgedekt met garanties van oorsprong uit windenergie, waterkracht en biomassa.

 

Groene warmte ?

0100

Luminus heeft een zeer uitgebreid milieurapport en wil bijdragen aan de nationale doelstellingen. Helaas zijn deze niet voldoende ambitieus en niet in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Luminus moet als grote speler zelf het voortouw nemen in de transitie naar groene verwarming, wat het ook al deels doet door warmtepompen en isolatie te promoten. Wij raden Luminus aan valse en tijdelijke oplossingen zoals gecompenseerd gas en condensatieketels te laten vallen en voluit te gaan voor echte groene warmte.