Klassement 2023: wat is er nieuw?
Wat zijn de belangrijkste veranderingen en hoogtepunten van dit nieuwe klassement? Waarom heeft jouw leverancier punten verloren of gewonnen? We vertellen je er alles over in dit overzicht!
Om iedere energieleverancier een score te kunnen toekennen en het klassement te kunnen opstellen heeft Greenpeace opnieuw de productiecijfers, de energiemix en het aankoop- en investeringsbeleid van de 16 Belgische elektriciteitsleveranciers in detail geanalyseerd. Voor de tweede keer op rij hebben we ook rekening gehouden met het engagement van de leveranciers om bij te dragen aan de transitie naar groene verwarming.
In tegenstelling tot de voorgaande jaren zijn de energieleveranciers niet meer zichtbaar per internationale groep, maar werden ze geordend op basis van hun Belgische activiteiten. Dit maakt het voor jou gemakkelijker en overzichtelijker om je leverancier terug te vinden en te vergelijken.
Leveranciers die je jammer genoeg niet meer zal terugvinden in het klassement zijn Watz, Vlaamse Energieleverancier, AECO en Essent. De energiecrisis heeft de energiemarkt flink door elkaar geschud en slachtoffers gemaakt.
Wie je wel zal tegenkomen zijn DATS24 en Energie.be. Beide leveranciers werden voor de eerste keer opgenomen in het klassement. Helaas deelde DATS24 als enige leverancier geen data met ons.
Aan de top van het klassement zijn er weinig veranderingen. De coöperaties halen nog steeds een maximale score, op de voet gevolgd door Aspiravi, Trevion en Eneco. Deze laatste verloor twee punten door een iets lagere score op groene investeringen. Bolt vult de rij aan en is terug als individuele leverancier opgenomen in het klassement.
Door vertragingen met investeringen moeten we helaas ook afscheid nemen van Ebem in de bovenste echelons van het klassement. De leverancier zakt terug naar 10/20 en wordt pas drie punten lager opgevolgd door Mega. De aankoop van hernieuwbare energie rechtstreeks bij de producent is fors teruggevallen, wat ook de score vermindert.
Bij de drie grote spelers Engie, Luminus en TotalEnergies zijn er slechts enkele kleine veranderingen in hun (nog steeds even slechte) beoordeling. Engie stijgt licht, voornamelijk door het definitief stilleggen van de scheurtjesreactor ‘Doel 3’. Ook Luminus zet kleine stappen vooruit, wat resulteert in een extra puntje. TotalEnergies daarentegen verloor twee punten en is de rode lantaarn van dit klassement. Het vierde grootste oliebedrijf ter wereld vormt een directe bedreiging voor ons klimaat en leefmilieu.
Het klassement afsluiten doen de traders. Deze kleine leveranciers kopen grotendeels grijze energie uit steenkool-, kern- en gascentrales en proberen het voor te doen als groen door ‘garanties van oorsprong’ te kopen: pure greenwashing waarmee ze een slechte score verdienen.