Afgeraden
5/20
Michel Klinkenberg et Fils NV
electricitégaz
logo footer

Ons advies

Zeno is een pure trader die grotendeels nucleaire en fossiele stroom inkoopt en groenwast met goedkope garanties van oorsprong. Het bedrijf heeft geen eigen productie en voorziet ook geen investeringen hierin. Hoewel Zeno sterke waarden voorstaat, betekent een keuze voor deze leverancier nog steeds een keuze voor fossiele en kernenergie. Spijtig!

ZENO

Zeno is sinds juni 2018 de nieuwe naam voor het stroomaanbod van Klinkenberg. Dit Luiks bedrijf heeft bijna 40 jaar ervaring in de installatie van elektriciteit, verwarming, sanitair, zonnepanelen, warmtepompen en energiemeters. Zeno weigert het label ‘groene stroom’ te gebruiken en biedt daarentegen als eerste Belgische leverancier een contract aan met het EKOenergy label.

Geleverde stroom: ?

eolienne33%biomasse4%gaz20%énergie fossile22%énergie nucléaire21%

Zeno produceert geen elektriciteit en koopt 95% van zijn stroom aan op de groothandelsmarkt. Dit betekent dat het veel kernenergie (21%) en steenkool (22%) aankoopt. De overige 5% koopt het aan bij kleine producenten van zonne-energie in Wallonië. Zeno zou gemakkelijk een betere score kunnen behalen als het een groter deel van zijn elektriciteit rechtstreeks bij groenestroomproducenten zou aankopen.

Investeringen: ?

Het bedrijf investeert niet in eigen productiecapaciteit en plant dit ook de komende jaren niet te doen.

Mix op de factuur: ?

eolienne33%biomasse4%gaz20%énergie fossile22%énergie nucléaire21%

De verdeling van de mix op de factuur is voor 95% dezelfde als die op de ENTSO-E markt aangezien er geen andere cijfers beschikbaar zijn. Voor 5% bestaat die uit zon en wind.