Afgeraden
   
Watz
electricitégaz
logo footer

Ons advies

Watz is een pure trader die grotendeels nucleaire en fossiele stroom inkoopt en groenwast met garanties van oorsprong. Deze zijn voor een groot deel afkomstig van hernieuwbare energie uit Belgische productie, maar dragen al bij al weinig bij tot de energietransitie. Watz kan zijn score aanzienlijk verhogen door meer hernieuwbare energie rechtstreeks aan te kopen bij groenestroomproducenten en zijn investeringen te verhogen.

Watz

Watz bvba levert in Vlaanderen elektriciteit sinds 2012 en aardgas sinds 2013. Watz heeft geen eigen productie en beperkt zich tot het doorverkopen van elektriciteit.

Geleverde stroom: ?

Watz produceert geen elektriciteit en koopt ongeveer 2% hernieuwbare energie rechtstreeks aan bij groenestroomproducenten. De overige 98% koopt Watz op de groothandelsmarkt. Dit betekent dat het veel kernenergie (22%) en steenkool (20%) aankoopt.

Investeringen: ?

Via beperkte participaties in hernieuwbare energiecoöperaties besteedt Watz een deeltje van zijn winst aan de ontwikkeling van extra hernieuwbare capaciteit. Dit is echter nog te weinig om een positieve invloed te hebben op zijn beoordeling.

Mix op de factuur: ?

Deze mix is bij Watz volledig hernieuwbaar. De garanties van oorsprong zijn vooral afkomstig van windmolenparken, waterkracht, en biomassa.