Afgeraden
8/20   
TotalEnergies
electricitégaz

In deze groep

  • 8/20
logo footer

Ons advies

TotalEnergies plant grote investeringen in hernieuwbare energie, met name in zonnepanelen en windenergie op zee. Anderzijds zet TotalEnergies nog volop in op fossiel gas, zowel voor het opwekken van energie als voor mobiliteit en verwarming. Zo zijn de investeringen in nieuwe gascentrales even groot als deze in hernieuwbare energie. TotalEnergies investeerde in het verleden in schadelijke energiebronnen zoals teerzand en (via Gazprom) Noordpoololie, maar trekt zich stilaan terug uit deze activiteiten. We zien positieve ontwikkelingen, maar blijven zeer waakzaam. TotalEnergies moet volledig inzetten op hernieuwbare energie en fossiel gas vooral in de grond laten.

TotalEnergies Group

Lampiris is van oorsprong een Luiks bedrijf, maar het werd in 2016 overgenomen door oliegigant TotalEnergies, de vierde grootste producent van olie en gas ter wereld. Lampiris levert stroom en gas aan de residentiële klanten, TotalEnergies levert energie aan de zakelijke markt.  In het kader onderaan deze pagina analyseren we de activiteiten van Lampiris zonder rekening te houden met de activiteiten van TotalEnergies en de Total Groep.

Geleverde stroom ?

eolienne28%biomasse4%énergie fossile5%gaz30%énergie nucléaire33%

TotalEnergies produceert ongeveer 31% van zijn energie zelf. Ze doen dit voornamelijk met gascentrales (77%) maar ook met windmolens en in mindere mate met zonneparken. Ongeveer 6% van de energie koopt het direct aan van andere energieleveranciers, vooral voor de Belgische markt. Helaas kiest het hierbij voor een groot deel voor afvalverbranding. De overige 62% van de geleverde energie koopt TotalEnergies aan op de helaas nog sterk vervuilde Franse en Europese energiemarkt. Het bedrijf koopt zo ook zeer grote hoeveelheden energie uit kern- en steenkoolcentrales aan.

Investeringen per energiebron ?

eolienne43%gaz57%

TotalEnergies plant grote investeringen in hernieuwbare energie, wat een goede score oplevertt. In de realiteit is het productievermogen hernieuwbare energie tussen 2019 en 2020 amper tot niets gestegen. TotalEnergies koopt vooral andere bedrijven op om zo zijn productiecapaciteit te vergroenen. Dit zorgt voor weinig directe investeringen in hernieuwbare energie. Daarnaast houdt TotalEnergies ook nog hard vast aan fossiel gas en plant het ook in deze energiebron nog zeer forse investeringen. De Groep zou een betere score kunnen halen als het volledig voor hernieuwbare energie zou gaan. Voor dit klassement kijken we enkel naar elektriciteitsproductie, want daarbuiten blijft TotalEnergies ook nog eens de vierde grootste oliemaatschappij ter wereld!

Grootte van investeringen ?

0100

Mix op de factuur ?

eolienne98%biomasse1%énergie fossile1%

TotalEnergies ‘vergroent’ zijn energiemix dankzij goedkope garanties van oorsprong, voornamelijk afkomstig uit waterkracht, windenergie en biomassa.

Groene warmte ?

0100

TotalEnergies streeft naar netto klimaatneutraliteit in 2050, maar rekent hiervoor enorm op controversiële technologieën zoals het afvangen en opslaan van CO2. Het bedrijf ziet fossiel gas als een propere energiebron en wil de hoeveelheid fossiel gas die het gebruikt in zijn gascentrales en levert aan zijn klanten nog drastisch uitbreiden.

8/20

Lampiris

logo footer

Ons advies

In dit kader beschrijven we de activiteiten van Lampiris indien het geen onderdeel zou zijn van TotalEnergies. Enerzijds vallen de enorme investeringen van TotalEnergies weg weg, anderzijds levert de grote hoeveelheid rechtstreeks aangekochte hernieuwbare energie een betere score op. De score voor Lampiris is uiteindelijk dezelfde is als die voor Total Energies: 8 op 20.

Geleverde stroom ?

eolienne54%biomasse26%gaz7%énergie fossile5%énergie nucléaire8%

De energie die Lampiris levert aan huishoudelijke klanten wordt rechtstreeks aangekocht bij lokale producenten en is het voorbije jaar fors gestegen. Bijna 60% van deze energie is afkomstig van windmolens en zonne-energie. Het overige deel is voornamelijk afkomstig uit afvalverbranding en biomassa. Voor zijn grootzakelijke klanten koopt Lampiris NV(onder de naam Total Gas & Power) stroom aan op de Europese energiemarkt.  De pompcentrale van 140 MW die Lampiris uitbaat, is in feite opslagcapaciteit en wordt dus niet meegerekend als productie.

Investeringen per energiebron ?

Lampiris kondigt geen nieuwe investeringen aan, wat een erg lage score oplevert. Het bedrijf kan makkelijk zijn score verhogen door meer te investeren in zonne- of windenergie.

Grootte van investeringen ?

0100

Mix op de factuur ?

eolienne98%énergie fossile2%

Deze is identiek aan TotalEnergies. Zie hoger.

Groene warmte ?

0100

Lampiris behaalt een lage score op dit onderdeel. Het biedt weliswaar positieve energiediensten zoals isolatie van huizen en het installeren van zonnepanelen, maar het neemt erg weinig stappen richting groene verwarming. Zo installeert Lampiris nog steeds gasketels, probeert het fossiel gas te verkopen als een ecologische energiebron en laat het mensen toe de uitstoot van hun gas- of stookolieverbruik te compenseren i.p.v. deze effectief te verlagen.