Afgeraden
fossiele energieen
7/20
Direct Energie - Total
electricitégaz
logo footer

Ons advies

Poweo heeft als onderdeel van Direct Energie een behoorlijk groene productiecapaciteit en plant ook verdere investeringen in hernieuwbare capaciteit. Voor de Franse markt koopt het echter grote volumes kernenergie aan, wat de score sterk drukt. De overname door Total, met zijn investeringen in schadelijke energiebronnen zoals teerzand en (via Gazprom) Noordpoololie, is een bijkomende reden om te kiezen voor een andere leverancier.

Poweo

Poweo is een Belgische leverancier van gas en elektriciteit die behoort tot de groep Direct Energie. Die laatste werd in juli 2018 overgenomen door de oliegigant Total, de vierde grootste producent van olie en gas ter wereld, dat in 2016 ook al Lampiris overnam.

Geleverde stroom: ?

eolienne9%biomasse1%gaz24%énergie fossile1%énergie nucléaire65%

Uit de cijfers van het Franse moederbedrijf Direct Energie blijkt dat dit grote volumes kernenergie aankoopt (4 keer meer dan de eigen productie). We rekenen deze aankopen dit jaar voor 50% mee, wat een stevige duik betekent voor Poweo.

De eigen productiecapaciteit, nog altijd goed voor bijna een derde (31%) van de geleverde stroom, bestaat vooral uit gascentrales, windmolens en zonnepanelen.

Investeringen: ?

eolienne100%

Zowel de geplande als de nieuwe investeringen omvatten vooral zonne- en windenergie. Bij geplande investeringen rekenen we ook de plannen van de Total Group mee, waar Poweo via Direct Energie sinds dit jaar deel van uitmaakt.

Mix op de factuur: ?

biomasse100%

De garanties van oorsprong zijn voor 100% afkomstig uit biomassa, wat de score ook geen goed doet.