Afgeraden
fossiele energieen
   
Total
electricitégaz
logo footer

Ons advies

Lampiris zakt dit jaar weer omdat we de volledige Total groep bekijken en dus ook de activiteiten op de Franse markt hebben meegeteld. Het bedrijf koopt zo meer dan de helft van zijn energie op de fel vervuilde Franse energiemarkt. Bovendien investeert moederbedrijf Total in schadelijke energiebronnen zoals teerzand en (via Gazprom) Noordpoololie. We raden deze leverancier daarom af.

Lampiris

Lampiris is van oorsprong een Luiks bedrijf dat elektriciteit en gas levert en zelf weinig produceert. Het werd in 2016 overgenomen door oliegigant Total, de vierde grootste producent van olie en gas ter wereld, dat in 2018 ook Poweo aan zijn portefeuille toevoegde. Lampiris en Poweo werden dit jaar samengevoegd, waarbij de naam Lampiris behouden blijft. Analyseren we enkel de Belgische activiteiten van Lampiris dan scoort het bedrijf bovenaan in de oranje categorie.

Geleverde stroom: ?

De Total groep produceert ongeveer 7% van zijn energie zelf. Ze doen dit voornamelijk met gascentrales maar ook met windmolens en zonneparken. Iets meer dan de helft van de energie koopt het direct aan van andere energieleveranciers. Helaas koopt het zo grote hoeveelheden kernenergie aan. De overige kwart van de geleverde energie koopt Lampiris aan op de Franse en Europese energiemarkt. Hiervan is een groot deel kernenergie en steenkool. 

Investeringen: ?

Verschillende bedrijven binnen de Total-groep, zoals EREN, Quadran en Total Solar, plannen grote investeringen in windmolens en zonnepanelen. Nochtans maken die maar een heel klein deeltje uit van de activiteiten van moederbedrijf Total, die een grote bedreiging vormen voor klimaat en milieu, met name in de kwetsbare regio rond de Noordpool.

Lampiris investeert ook in diensten voor hulp bij isolatie, slimme thermostaten, het onderhoud van verwarmingsketels en het beheer van de vraag via zijn dienst ‘flexiris’ voor de industriële en tertiaire sector.

Mix op de factuur: ?

Lampiris ‘vergroent’ zijn energiemix dankzij goedkope garanties van oorsprong, voornamelijk afkomstig uit waterkracht en biomassa.

LAMPIRIS

Als we enkel de belgische activiteiten van Lampiris bekijken scoort het bedrijf een stuk beter en eindigt het verschillende plaatsen hoger in het klassement. Lampiris scoort dan bovenaan in de oranje categorie.

Geleverde stroom: Lampiris produceert iets meer dan een kwart van zijn geleverde stroom, vooral via EREN, een ander dochterbedrijf van Total. Iets minder dan de helft van de geleverde stroom koopt Lampiris op de groothandelsmarkt, die voor een groot deel uit steenkool, gas en kernenergie bestaat. Tot slot koopt het bijna een derde rechtstreeks aan bij producenten van biogas, biomassa, wind- en zonne-energie.

Investeringen: De investeringen blijven een lage score behouden. De investeringen in hernieuwbare energie zijn te klein in vergelijking tot de hoeveelheid geleverde energie.

Geleverde groene stroom

Investeringen in hernieuwbare energie