Afgeraden
fossiele energieen
7/20
Total
electricitégaz
logo footer

Ons advies

Lampiris stijgt dit jaar licht dankzij de groene productie en investeringen bij de dochterbedrijven van moederbedrijf Total. Toch koopt het nog steeds het grootste deel van zijn stroom op de sterk vervuilde groothandelsmarkt en vergroent die vervolgens met garanties van oorsprong, wat de score drukt. Bovendien investeert moederbedrijf Total in schadelijke energiebronnen zoals teerzand en (via Gazprom) Noordpoololie. We raden deze leverancier daarom af.

Lampiris

Lampiris is van oorsprong een Luiks bedrijf dat elektriciteit en gas levert en zelf weinig produceert. Het werd in 2016 overgenomen door oliegigant Total, de vierde grootste producent van olie en gas ter wereld, dat in 2018 ook Poweo aan zijn portefeuille toevoegde.

Geleverde stroom: ?

eolienne31%biomasse5%gaz35%énergie fossile9%énergie nucléaire20%

Lampiris produceert iets meer een kwart (28%) van zijn geleverde stroom, vooral via EREN, een ander dochterbedrijf van Total. Het aandeel van Lampiris in de stuwdam van Coo (140 MW) rekenen we niet mee als productie omdat het eerder opslagcapaciteit is voor energie die met andere bronnen zoals kernenergie werd geproduceerd.

De overige geleverde stroom koopt Lampiris voornamelijk op de groothandelsmarkt (40%), die voor een groot deel uit steenkool, gas en kernenergie bestaat. Tot slot koopt het een deel rechtstreeks aan (32%) bij producenten van biogas, biomassa, wind- en zonne-energie.

Investeringen: ?

eolienne100%

Verschillende bedrijven binnen de Total-groep, zoals EREN, Quadran en Total Solar, plannen grote investeringen in windmolens en zonnepanelen. Nochtans maken die maar een heel klein deeltje uit van de activiteiten van moederbedrijf Total, die een grote bedreiging vormen voor klimaat en milieu, met name in de kwetsbare regio rond de Noordpool.

 

Lampiris investeert ook in diensten voor hulp bij isolatie, slimme thermostaten, het onderhoud van verwarmingsketels en het beheer van de vraag via zijn dienst ‘flexiris’ voor de industriële en tertiaire sector.

Mix op de factuur: ?

eolienne76%biomasse24%

Lampiris ‘vergroent’ zijn energiemix dankzij goedkope garanties van oorsprong, voornamelijk afkomstig uit waterkracht en biomassa.