Aanbevolen
   
Aspiravi Holding SA
electricité
logo footer

Ons advies

Aspiravi Energy blijft ook dit jaar goed bezig. De investeringen scoren iets minder door een aandeel kleinschalige biomassa. Het inruilen van eigen garanties van oorsprong uit wind voor aangekochte garanties uit biomassa en waterkracht mag dan wel financieel interessant zijn, ook dit kost Aspiravi punten. Tot slot willen we Aspiravi aanbevelen te werken aan rechtstreekse burgerparticipatie in zijn investeringen in windenergie, wat het (lokale) draagvlak ervoor zou versterken.

Aspiravi Energy

Aspiravi Energy is een kleine dochteronderneming van Aspiravi Holding, een installateur van windmolens in Vlaanderen. Het levert elektriciteit aan een aantrekkelijk tarief aan de coöperanten van Limburg wind cvba en Aspiravi Samen cvba, maar levert ook stroom aan andere particulieren in het Vlaams Gewest. Aspiravi Holding heeft vier aandeelhouders: de holdings CREADIV NV, EFIN NV, FINEG NV en NUHMA CVBA. 96 Belgische gemeenten zijn aandeelhouder van deze vier holdings.

Geleverde stroom: ?

Aspiravi Holding produceert 100% van de door Aspiravi Energy geleverde energie. Iets meer dan 90% komt uit windenergie,het overige deeltje komt uit kleinschalige biomassa. Als gevolg koopt Aspiravi Energy geen energie aan.

Investeringen: ?

Aspiravi is heeft nog verschillende windprojecten in ontwikkeling en onder constructie. Het investeert ook in een nieuwe biomassacentrale wat de eindscore wat drukt.

Mix op de factuur: ?

Aspiravi Energy koopt vooral garanties van oorsprong uit waterkracht, biomassa en geothermische energie., Indien het de goedkopere, maar kwalitatief minderwaardige garanties uit waterkracht en biomassa  zou vervangen door garanties van oorsprong uit bijvoorbeeld de eigen productie van windenergie, in plaats van deze op de markt te verkopen, zou de score van Aspiravi Energy nog een beetje kunnen stijgen.