Aanbevolen
18/20
Aspiravi Holding SA
electricité
logo footer

Ons advies

Aspiravi Energy blijft ook dit jaar goed bezig, op een paar details na. De investeringen scoren iets minder door een aandeel kleinschalige biomassa. Het inruilen van eigen garanties van oorsprong uit wind voor aangekochte garanties uit biomassa mag dan wel financieel interessant zijn, ook dit kost Aspiravi punten. Tot slot willen we Aspiravi aanbevelen te werken aan rechtstreekse burgerparticipatie in zijn investeringen in windenergie, dat kan het (lokale) draagvlak ervoor zou versterken.

Aspiravi Energy

Aspiravi Energy is een kleine dochteronderneming van Aspiravi Holding, een installateur van windmolens in Vlaanderen. Het levert elektriciteit aan een aantrekkelijk tarief aan de coöperanten van Limburg wind cvba en Aspiravi Samen cvba, maar levert ook stroom aan andere particulieren in het Vlaams Gewest. Aspiravi Holding heeft vier aandeelhouders: de holdings CREADIV NV, EFIN NV, FINEG NV en NUHMA CVBA. 96 Belgische gemeenten zijn aandeelhouder van deze vier holdings.

Geleverde stroom: ?

eolienne92%biomasse8%

Aspiravi Holding produceert 100% van de door Aspiravi Energy geleverde energie. 90% komt uit windenergie en 10% uit kleinschalige biomassa. Als gevolg koopt Aspiravi Energy geen energie aan.

Investeringen: ?

eolienne90%biomasse10%

 

De nieuwe investeringen die Aspiravi Holding voorziet, zijn voor 80% in windenergie. De overige 20% zijn geplande investeringen in kleinschalige biomassa, wat de eindscore ietwat drukt.

Mix op de factuur: ?

eolienne28%biomasse72%

Aspiravi Energy koopt vooral garanties van oorsprong uit kleinschalige biomassa, maar ook uit onshore wind, kleinschalige waterkracht en zonnepanelen. Indien het de goedkopere, maar kwalitatief minderwaardige garanties uit biomassa zou vervangen door garanties van oorsprong uit bijvoorbeeld de eigen productie van windenergie, in plaats van deze op de markt te verkopen, zou de score van Aspiravi Energy nog een beetje kunnen stijgen.