Aanbevolen
20/20   
De coöperanten van Clean Power Europe
electricitégaz
logo footer

Ons advies

Deze leverancier eindigt ook dit jaar bovenaan in ons klassement. AECO produceert en investeert immers enkel in hernieuwbare energie. Een voorbeeld voor andere leveranciers! Greenpeace begrijpt de keuze om in Brussel enkel de mogelijkheid te geven coöperant te worden bij Clean Power Europe, maar vindt het ook jammer dat veel gezinnen door de hoge prijs van het aandeel hierdoor geen klant kunnen worden bij AECO.

AECO

AECO, het vroegere Energie 2030 Agence, is begonnen als een coöperatie voor de productie van windenergie. In 2001 richtten de coöperanten NV Energie 2030 Agence op, die stroom levert aan de consument. Sinds 2017 maken beide deel uit van de coöperatie naar Europees recht Clean Power Europe. Om klant te worden bij AECO moet men eerst coöperant worden bij de coöperaties Energie2030 of Clean Power Europe door een aandeel aan te kopen van respectievelijk €250 of €1000. Inwoners van Wallonië en Vlaanderen kunnen kiezen tussen beide, maar inwoners van Brussel kunnen enkel coöperant worden bij Clean Power Europe.  Een aandeel van Clean Power Europe geeft niet alleen inspraak in het beleid van de coöperatie, maar ook 100 euro korting per jaar op de stroomfactuur bij AECO.

Geleverde stroom ?

eolienne100%

AECO produceert 100% van de energie die het aan zijn klanten levert. Die wordt grotendeels geproduceerd met windmolens op land, aangevuld met kleinschalige waterkracht en een klein deeltje zonne-energie.

Investeringen per energiebron ?

eolienne100%

AECO investeert een zeer groot deel van zijn omzet terug in hernieuwbare energie. Het investeert de volgende jaren voornamelijk in zonne-energie en windenergie op land. Ten opzichte van de energie die AECO levert aan zijn klanten behoort het tot de grootste investeerders van ons klassement.

Grootte van investeringen ?

0100

Mix op de factuur ?

eolienne100%

De energiemix ligt volledig in de lijn van het aankoop- en investeringsbeleid en bestaat voornamelijk uit windenergie op land, aangevuld met een klein beetje zonne-energie en kleinschalige hydro. Ook voor dit onderdeel behaalt het zo de maximumscore.

Groene warmte ?

0100

Hier verliest AECO enkele punten door de levering van gas, maar dit heeft op de eindscore geen invloed. Met verschillende acties moedigt de coöperatie haar leden aan zuinig om te springen met energie en daarnaast wordt er nagedacht over nieuwe manieren om het gasverbruik bij de coöperanten drastisch te verminderen.