Black Out België
  • Non classé
26 oktober 2018

Zo redden we het klimaat én houden we het licht aan

Black Out

Net nu de winter in zicht is, zakt de Belgische stroomproductie in en dreigen stroomtekorten. Laat staan dat we nog eens massaal warmtepompen en elektrische wagens zouden kopen die ons stroomverbruik nog hoger jagen. En daarbovenop zegt het internationale klimaatpanel IPCC dat we nóg sneller dan gedacht onze uitstoot moeten verminderen. Dat kan hernieuwbare energie toch nooit allemaal alleen? Kunnen we onze kerncentrales dan wel missen?

Kernenergie is het probleem…

Het antwoord is volmondig ‘Ja’. Natuurlijk kunnen we dat! Sterker nog, onze verouderde kerncentrales zijn net de reden dat we deze winter moeten bedelen bij de buurlanden en zelfs stroomboten aanvoeren om voldoende stroom te hebben: 6 van de 7 reactoren liggen stil, onder meer om een ernstig maar lang verwaarloosd probleem van betonrot aan te pakken.

De tweede reden dat het licht misschien uitgaat is de absolute onwil van deze en vorige regeringen om de in 2003 geplande kernuitstap ook echt uit te voeren. Een duidelijk signaal geven geven om te investeren in hernieuwbaar, de snelle ontwikkeling bevorderen van warmtepompen en elektrische wagens die het stroomnet juist stabieler kunnen maken, burgers ondersteunen die hun steentje willen bijdragen,… De rol voor de overheid in de energietransitie is enorm.

…niet de oplossing

Maar het klimaatprobleem dan? Zegt zelfs het IPCC niet dat we meer kernenergie nodig hebben om onze CO2-uitstoot onder controle te krijgen? Neen. Ook al erkent het IPCC in zijn laatste rapport dat kernenergie een beperkte rol kan spelen, het zegt er meteen bij dat dit niet alleen traag, duur en riskant is, maar ook dat echte oplossingen zoals zon en wind hier veel beter op scoren.

En wie wil nu het CO2-probleem vervangen met dat van giftig kernafval, wanneer we volop hernieuwbare energieoplossingen hebben — die dan ook nog eens veel goedkoper zijn?

Kies voor hernieuwbaar!

Gelukkig wordt kernenergie meer en meer gezien als een dure, riskante en onnodige energiebron uit het verleden — ook door energieleveranciers. Er zijn vandaag volop leveranciers die kiezen voor echt groene stroom en zelf ook investeren in bronnen als zon en wind. Weet jij al welke?