Resultaat

EigenaarWatz
Geleverde energieelectricitygaz
VerdelingsgebiedVlaanderenVlaanderen

Energiescore

6/20

Greenpeace

Ons advies: Kan beter

Watz is een trader die niet over eigen productiemiddelen beschikt. De stroom die Watz koopt op de markt, is voor het grootste deel afkomstig uit steenkool en kernenergie. De aankoop van garanties van oorsprong uit hernieuwbare energie (in België) heeft een positieve impact op de score, ook al heeft dit maar een beperkte ecologische meerwaarde.

Korte beschrijving

Watz bvba levert in Vlaanderen elektriciteit sinds 2012 en aardgas sinds 2013. Watz heeft geen eigen productie en beperkt zich tot het doorverkopen van elektriciteit. Typisch aan dit bedrijf is dat het zijn garanties van oorsprong uitsluitend in België koopt.

Productie (0%)

Watz heeft geen eigen productiecapaciteit.

Aankopen (100%)

29%

Hernieuwbare energie

12%

Aardgas

4%

Biomassa

29%

Steenkool en olie

26%

Kernenergie

Watz koopt de elektriciteit die het aan zijn klanten levert uitsluitend aan op de groothandelsmarkt. Het gaat dus om energie die afkomstig is van, in volgorde van belangrijkheid, steenkoolcentrales, kerncentrales, grote waterkrachtinstallaties, gascentrales en ten slotte windturbines.

De garanties van oorsprong die Watz aankoopt, kosten het bedrijf slechts maximum 1% van de kosten van de aangekochte elektriciteit. Het geld van je energiefactuur vloeit dus in de eerste plaats naar de bedrijven die elektriciteit produceren op basis van kernenergie, steenkool… en voor een verwaarloosbaar deel, via de garanties van oorsprong, naar investeringen in de productie van groene stroom. We wilden toch aandacht besteden aan deze brandstofmix (15% van de score), die in het geval van Watz volledig Belgisch is. Deze garanties van oorsprong zijn voor de helft afkomstig van zonne-energie en voor de andere helft van onshore windenergie.

Watz zou gemakkelijk een betere score kunnen halen als het zijn elektriciteit niet op de markt zou kopen maar bij groenestroomleveranciers. Bij aankoop uit gascentrales met warmtekrachtkoppeling, zou zijn score stijgen van 6/20 naar 9/20, bij 100% groene stroom zelfs tot 15/20.

Investeringen

Omdat Watz voor 100% een aankoper is, investeert het niet in productiecapaciteit voor hernieuwbare energie.

Gedetailleerd overzicht

Download het overzicht (pdf)