Resultaat

EigenaarRWE
Geleverde energieelectricitygaz
VerdelingsgebiedBelgiëBelgië

Energiescore

8/20

Greenpeace

Ons advies: Afgeraden

Essent produceert zelf alle elektriciteit die het levert aan zijn klanten. Het probleem is dat die elektriciteit voor het grootste deel afkomstig is uit steenkool. Interessant is wel dat Essent steeds meer investeert in hernieuwbare energie.

Korte beschrijving

De Belgische leverancier Essent is in 2009 overgenomen door RWE, de tweede grootste Europese groep. Voor onze ranking hebben we dus rekening gehouden met de resultaten van het moederbedrijf RWE op Europees niveau. Sinds eind juni 2016 heeft Essent Innogy overgenomen, dat de internationale activiteiten omvat op het gebied van duurzame energie, stroomnetwerken en verkoop.

Productie (100%)

5%

Hernieuwbare energie

21%

Aardgas

1%

Biomassa

57%

Steenkool en olie

16%

Kernenergie

Essent is een elektriciteitsproducent. Zijn productiecapaciteit bestaat nog voor het grootste deel uit steenkoolcentrales (57%) en gascentrales zonder warmtekrachtkoppeling (17%). Essent produceert ook nog voor meer dan 16% stroom op basis van kernenergie. Een heel klein aandeel (3,5%) is afkomstig uit windenergie.

Aankopen (0%)

Essent koopt geen stroom aan. Het produceert zelf alle elektriciteit die het aan zijn klanten levert.

Wat de energiemix betreft, wordt de elektriciteit ‘vergroend’ dankzij de aankoop van garanties van oorsprong, hoofdzakelijk afkomstig uit windenergie (55%) en waterkracht (25%). Maar er komt ook nog altijd 15% uit steenkool en 6% uit kernenergie.

Investeringen

Hernieuwbare energie

Aardgas

Biomassa

Steenkool en olie

Er wordt nog altijd vooral geïnvesteerd in gascentrales (39%) en steenkoolcentrales (22%). De investeringen in hernieuwbare energie nemen echter toe, windenergie is goed voor 22%. Die laatste ontwikkeling is interessant om te volgen, want dit wijst op een verandering in de investeringen van Essent met mogelijks bijna 7500 MW geïnstalleerd vermogen voor windenergie in de toekomst, goed voor bijna 12% van het totale geïnstalleerde vermogen.

Gedetailleerd overzicht

Download het overzicht (pdf)