Resultaat

EigenaarEngie
Geleverde energieelectricitygaz
VerdelingsgebiedBelgiëBelgië

Energiescore

4/20

Greenpeace

Ons advies: Afgeraden

Ondanks de toenemende investeringen in hernieuwbare energie blijft het bedrijf in Europa sterk vasthouden aan zijn Belgische kerncentrales en aan de verlenging van hun levensduur. De leverancier plant ook investeringen in nieuwe kerncentrales in Groot-Brittannië.

Korte beschrijving

Engie, ex- Electrabel, is een deel van de gelijknamige Franse groep (voordien GDF-Suez). De belangrijkste aandeelhouder is de Franse staat die een derde van de aandelen in eigendom heeft. Hoewel de leverancier nog altijd actief is op het gebied van kernenergie, kent hij ook een interessante verschuiving naar hernieuwbare energie (windenergie en spijtig genoeg grote biomassacentrales) en ook naar diensten voor het plaatsen van zonnepanelen.

Productie (100%)

18%

Hernieuwbare energie

33%

Aardgas

2%

Biomassa

19%

Steenkool en olie

28%

Kernenergie

Engie produceert alle elektriciteit die het levert aan zijn klanten. Die elektriciteit is vooral afkomstig uit, in volgorde van belangrijkheid, gascentrales, kerncentrales, steenkoolcentrales en ten slotte grote waterkrachtcentrales. Enkele procenten zijn ook afkomstig uit windmolens op land en grote biomassacentrales.

Aankopen (0%)

Engie koopt geen elektriciteit aan.

Weinig verrassend bestaat de energiemix nog vooral uit kernenergie, gas en steenkool.

Investeringen

Hernieuwbare energie

Aardgas

Steenkool en olie

Kernenergie

De investeringen van Engie in Europa gebeuren nog altijd vooral in kernenergie (59%), zowel voor de verlenging van de levensduur van de bestaande kerncentrales als voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Groot-Brittannië. Op Europese schaal heeft milieuonvriendelijke energie nog altijd de bovenhand bij Engie, ook al stellen we met interesse vast dat er een wil is om te investeren in windenergie.  

Gedetailleerd overzicht

Download het overzicht (pdf)