Resultaat

EigenaarGemeente Merksplas
Geleverde energieelectricitygaz
VerdelingsgebiedVlaanderenVlaanderen

Energiescore

12/20

Greenpeace

Ons advies: Aanvaardbaar

Hoewel Ebem op dit moment over zeer weinig productiecapaciteit beschikt, plant het de komende 2 jaar belangrijke investeringen in windenergie en kleinschalige biomassa. Indien het daarnaast zijn aankoopbeleid verbetert en minder vervuilende kolen- en kernenergie aankoopt op de markt, kan Ebem zijn score nog opkrikken.

Korte beschrijving

Ebem is een kleine elektriciteitsleverancier die zich eerst heeft ontwikkeld in de gemeente Merksplas en die vervolgens zijn leveringsgebied heeft uitgebreid tot het hele Vlaamse Gewest. Ebem is eigendom van de gemeente Merksplas en is betrokken in allerlei projecten met IOK, de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen.

Productie (3%)

16%

Hernieuwbare energie

84%

Biomassa

Ebem beschikt over bijna geen eigen productiecapaciteit. Het produceert 3% van de elektriciteit die het aan zijn klanten levert, voornamelijk uit kleine biomassacentrales en PV-installaties.

Aankopen (97%)

32%

Hernieuwbare energie

12%

Aardgas

3%

Biomassa

28%

Steenkool en olie

25%

Kernenergie

Ebem koopt 97% van de geleverde elektriciteit aan op de groothandelsmarkt. Het gaat dus voornamelijk om kolen- (29%) en kernenergie (26%), wat een belangrijke negatieve impact heeft op de score van deze leverancier.

Investeringen

57%

Hernieuwbare energie

43%

Biomassa

Positief is dat Ebem een hoop bijkomende capaciteit in gebruik plant te nemen gedurende de komende twee jaar. Het betreft vooral windenergie op land en kleinschalige biomassa. Dit trekt de score omhoog.

Gedetailleerd overzicht

Download het overzicht (pdf)